kasvokuvaus naismalli cv-kuvaus business kasvot malli parhaat puolet esiin olet upea kuvissa

Kasvokuvauksen salat

Kuvattavaksi tuleminen jännittää aika monia, osa tulee jopa ensimmäistä kertaa. Studio ympäristönä ei ole välttämättä kaikille kovin tuttu. Isot studiovalot ja mahdollisesti muuten himmennetty huone eivät helpota oloa. Minun tehtäväni on saada asiakkaat rentoutumaan ja helpoiten se onnistuu, jos on jokin yhteinen puheenaihe, tai sitten käydään läpi mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Ihmisen kasvot aiheena ovat mielenkiintoiset. Kasvot paljastavat esimerkiksi heti millä tuulella ihminen on. Jokaisella on myös oma minäkuvansa – se on mahdollisesti muodostunut nuorena ja pysyy, vaikka ihminen muuten vanhenee. Se on yksi syy miksi monet eivät pidä että heitä kuvataan. Studiovalot yhdistettynä tarkkaan kuvaan tuo esiin kaiken ihosta. Sen takia meikkaus on olennainen osa kuvauksia. Melkein jokainen, joka on tullut minun eteeni, on alkuun sanonut, että minusta ei saa hyviä kuvia. Naisasiakkaat ovat ehkä kriittisempiä kuin miehet. Tavoitteena on saada hyvin luonnollinen ja persoonallinen kuva kasvoista. Ohjeistan aina, miten saadaan esiin kuvattavana olevan parhaat puolet. Se ei vaadi paljoa, vain hyvä fiilis sekä muutama asia joka pitää huomioida.

BTS-behind_the_scenes-6

Studio

img_8876

Valossa.fi Emilia Savolainen

Itse kun olen kuvattavana, minun täytyy vain luottaa kuvaajaan, että hän näkee minun parhaat puoleni. Itselleni tulee hyvin orpo olo kameran väärällä puolella, kun en näe itseäni samalla tavalla kuin silloin kun itse kuvaan muita. Kameran “väärällä puolella” olemalla ymmärrän paremmin omia asiakkaita ja se on arvokas kokemus. Jokainen asiakas tarvitsee aluksi ohjeistuksen että mihin mennä ja mitä seuraavaksi tapahtuu, vaikka olisikin kokenut kameran edessä. Kuvaajalla on aina jokin tietty tyylisuunta tai visio, mihin pyritään. Tavoitteen kommunikointi on äärimmäisen tärkeätä, muuten asiakas on ihmeissään että mitä nyt tapahtuu. Kuvaajan ja asiakkaan välille syntyy monesti tietty suhde, ilman tätä interaktiota on vaikea onnistua kuvauksissa. Hyvä ihmistuntemus ja sosiaalisuus ovat eduksi kuvaajalle. Itse haluan luoda asiakkaalle positiivisen asiakaskokemuksen, kun olemme yhdessä luomassa ainutlaatuisen kokemuksen. Kuvittele tilanne kun ei ohjeisteta mitään, ei sanota mitään ja sitten lopuksi vain, “kiitos tämä oli tässä”. Asiakkaalle jää hyvin tyhmä olo, kun hän vielä maksaa siitä! Itse puhun aika paljon ja kerron mitä teen, välillä asiakas on myös hyvin puhelias, niin aika menee kuin siivillä.

Kasvokuvaus on mielenkiintoinen aihealue, silloin kun kasvot ovat pelkästään kohteena, ei ole mitään hienoa maisema taustalla, tai jokin muu joka vie huomion pois kasvoilta. On ainoastaan kasvot joka täyttää kuvan lähes kokonaan. Millä eväillä saavutetaan hyvä kasvokuva? Mikä tekee hyvän kasvokuvan? On muutama asia johon pitää kiinnittää huomioita. Yksi tärkeä on se että kaikki asiakkaani seisovat kuvauksissa. Ryhti ja kehonhallinta ovat parempi seistessä. Naisilla korkokengät parantavat kehon ryhtiä, vaikka ne eivät kuvassa näykään. Moni seikka vaikuttaa paljon lopputulokseen vaikka ne elementit ovat kuvan ulkopuolella, kuten kehon asento, jalkojen painopiste ja käsien asennot. Istualtaan ryhti lässähtää helposti ja on vaikeaa ylläpitää kunnon ryhtiä. Tiedustelen usein että kumpi kasvo puolisko on heidän parempi puolensa, saman kysyn myös miehiltä. Harva mies on edes sitä miettinyt. Yksi seikka joka sen paljastaa on että kummalla puolella jakaus on, ei aina mutta noin 80 % kaikista kuvattavista se on ollut paras puoli kasvo. Toki kuvataan molemmin puolin ja lopuksi todetaan yhdessä että kyllä se puoli missä on jakaus, on se joka toimii parhaiten.

20151003-julia-dolgopolova-085-edit

Opetusmateriaalistani Malli: Julia

Edellisten seikkojen lisäksi pitää huomioida seuraavat asiat. Kääntämällä rintamasuunnan osittain vinottain kameraan nähden pehmentää kuvaa, koska suoraan kohti kameraa luo hyvin voimakkaan läsnäolon. Pyydän heidät laskemaan kameraa lähimpänä olevan olkapää alas, muuten se korostuu liikaa ja näyttää aivan liian isolta. Yksi helposti unohtuva asia on mahdollinen kaksoisleuka sekä kaulanpoimut, ne korostuvat usein kun asiakas parantaa ryhtiään ja pää siirtyy taaksepäin. Se saavutetaan sillä että kerron asiakkaalle, että kuvittele että sinun otsassa on kiinni imukuppi, josta minä vedän. Leukalinja korostuu samalla liikkeellä ja luo selkeämmä kontrastin leuan ja kaulan väliin, vaikka elintaso olisi sitä hieman loiventanut. Tästä asennosta saan paljon kommentteja asiakkailta, että tämä tuntuu todella tyhmältä. Kaulajuonteet taas tulevat esiin jos päätä työntää liikaa eteenpäin. Kaikissa näissä ohjeissa on hyvä muistaa, että maltillisilla pienillä liikkeillä saadaan hyvä tulos. Ei kannata liioitella, silloin se näyttää luonnottomalta. Kysyn leikillisesti asiakkaalta – että tiedätkö kuinka pitkä matka on yksi millimetri? Monesti alussa kun pyydän kääntää päätä hieman niin he kääntävät sen ihan toiseen ääripäähän. Kasvojen asettamisessa mahdollisimman edulliseen asentoon on yksi millimetri merkittävä. Lopuksi tarkistan että leuka on oikealla korkeudella. Olemme nyt saavuttaneet sen asennon jossa asiakas seisoo ryhdikkäästi, rintamalinja oikein pehmentämään kuvaa, lähin olkapää alhaalla, kasvot hieman eteenpäin työntyneenä, pää hiuksenhienosti kallellaan ja leuka ryhdikkäästi. 

Nyt vasta aletaan keskittymään varsinaiseen ilmeeseen. Haluan asiakkaasta aina saada irti sellaisen hieman arvoituksellisen ja helposti lähestyttävän ilmeen. Kasvojen ihon alla on 24 lihasta, jotka yhdessä muodostavat ihmisen eri ilmeet. Kehotan aloittamaan ihan perusilmeellä, josta pyydän heidän hitaasti alkamaan hymyilemään. Tätä toistetaan kunnes, sopiva rentous löytyy. Hymyillessään poskipäät nousevat hieman ylöspäin, huulet kaartuvat ja mahdollisesti silmät alkaa hieman siristää. Jokaisella on se oman persoonallinen hymy, toisilla se on hampaat esillä, sellainen kunnon Hollywood hymy. Toisilla sitten se on suu joko hieman auki tai kokonaan kiinni. On palkitsevaa löytää jokaiselta asiakkaalta hänen oma persoonallinen ilmeensä. Kasvoista etsin mikroilmeitä, eli niitä pieniä ilmeitä, joka syntyy kun alkaa hymyilemään. Pyydän aloittamaan hymyilemään hitaasti ja poimin sieltä talteen ainutlaatuisia hetkiä. Samaan aikaan puhun ja koetan saada asiakkaan unohtamaan että on kuvattavana, jotta kasvot olisivat mahdollisimman rentona. Liika jännitys näkyy kuvissa heti. Se on palkitsevaa nähdä kuinka monta eri ilmettä yhdellä ihmisellä on. Välillä pyydän heidät purkamaan kuvausasento pomppimalla ja pärisyttämällä huulia. Tässä yhteydessä on hyvä pitää pieni tauko ja samalla katsomme koneelta yhdessä mitä olemme saaneet aikaiseksi. Kamera on studiolla kytketty kiinni kannettavaa tietokoneeseen – kaikki otetut kuvat siirtyvät koneelle ja näkyy ruudulta. Isolta ruudulta on helpompi katsoa tuloksia, kuin että tihrustaa kameran pienehköstä näytöstä. Kameran oma näyttö muokkaa jokin valmiiksi  ja sen takia lopputuloksen varmistamiseksi pitää katsoa tietokoneen ruudulta. Ensimmäisten kuvien seassa on usein muutama onnistunut otos. Asiakas näkee itsensä hieman eri valossa ja ymmärtää miksi tuo kuvaaja antaa noita outoja ohjeita. Hyviä tuloksia alkaa syntyä heti tauon jälkeen.

20150116-hanna-wickstrand-028-editIhmisen silmät, ne ovat kuvan tärkein elementti, kuvassa katse kohdistuu aina ensimmäisenä silmiin. Jollain asiakkaalla on isot ja näyttävät silmät niin pyydän heitä siristämään hieman. Koska muuten kuvasta voi välittyä pelästynyt ns. “peura ajovaloissa” ilme. Lopputuloksena haluan että kasvoista huokuu – helposti lähestyttävä ihminen, mutta silti näyttää asiatuntijalta. Suurin osa kasvokuvista menee joko yrityksen sivuille tai työhakemuksiin. Kuvaus päätetään vasta kun asiakas on tyytyväinen kuviin. Asiakkaan kanssa valitaan yhdessä kuvat jotka käsitellään. Silloin asiakas tietää mitä odottaa kuvista. Olen todennut tämän tavan parhaaksi jotta asiakas olisi tyytyväinen hänen saamaansa palveluun. Prosessi etenee niin että otetaan noin 20 kuvaa eri suunnista ja yhdessä arvioidaan että onko tämä sitä mitä haetaan. Tällä varmistan sen että olemme samaa mieltä lopputuloksen tavoitteista. Monet asiakkaat omaksuvat minun ohjeet helposti ja ovat jo valmiina kun jatketaan.

 

 

20150302-patrick-schbert-119-editVahva läsnäolo tunne luodaan kun katse on suoraan kameraan. Yksi tärkeä seikka on että silmissä näkyy valopisteet, jotka ovat heijastus studion valoista –  ilman niitä silmät näyttää elottomilta. Edelliset seikat saavat naisen näyttämään hyvältä kasvokuvalta, entä miehen? Onko jotain erityistä mitä pitää huomioida kun miehiä kuvataan. Mies asiakkaisiin soveltuu aika pitkälti samat ohjeet. Pään kallistuksen kanssa pitää olla hyvin tarkka jotta ei tule liian feminiini asento. Miesten kanssa voi ja pitää asettaa pää hieman kallella kun se monipuolistaa kuvia. Miehille sopii monesti se että he ovat jopa rintamalinja suoraan kameran kohti, hieman etukenossa kuin mäkihyppääjä – se korostaa heidän voimakasta hartialinjaa. Pää pidetään suorassa mutta leukalinjaa korostetaan vielä enemmän kuin naisilla. Vahva läsnäolo tunne saadaan kuin kohde katsoo suoraan kameraan. Vahva katsekontakti on hyväksi miehille, se luo mielikuvan vahvasta ja määrätietoisesta miehestä. Miesten ilme luodaan samoilla ohjeilla kuin naisilla, eli haetaan miellyttävää poikamaisuutta. Ajatuksia herättävä kasvokuva kestää aikaa ja katsomista pidempää. Varsinkin jos ilme on hieman kujeileva ja ei heti saa kiinni mitä toinen ajattelee. Läsnäolo kuvassa muodostuu kolmesta eri seikasta, rintamalinja, kasvojen suunta ja katseen suunta. Vahvan läsnäolon tunteen muodostuu kolmesta eri seikasta. Ensin – kääntämällä rintamalinja poispäin kamerasta, niin se pehmentää kuvaa, vaikka kasvot ja katse on vielä kameran suuntaan. Toinen – poissaoleva tunne syntyy kun kasvot käännetään pois mutta silmät ovat kameraa kohti. Kolmas – kokonaan poissa olevan tunteen saavutetaan kun katse on kaukaisuuteen, rintamalinja ja kasvot ovat poispäin kamerasta. Vahvaa “johtaja – visionääri” kuvia luodaan juuri tällä tavoin. Kun vanhoja teollisuusjohtajien muotokuvia katsoo, niin heidät on asetettu juuri tällä tavoin. Yhdistelemällä näitä kolmea asentoa niin saa jo aika monta eri variaatiota, tosin myös eri tunnelmalla. Esimerkki –  rintamasuunta on oikealle, kasvot vasemmalle ja katse oikealle niin tulee hyvin ristiriitainen mielikuva henkilöstä. Kasvokuvaus on tyylilajiltaan mielenkiintoinen, kun hyvä kuva koostuu monen asian summasta. On ollut upeaa kuvata eri ihmisiä ja tutustua heihin.

 

Tervetuloa kuvauksiin!

Leave a Comment